van een mug een olifant maken


van een mug een olifant maken 1.0

van iets kleins een groot probleem maken; een kleinigheid opblazen tot iets heel groots

Algemene voorbeelden


'En mij zo maar laten staan met de thee. Wat moet je nou van zo wat denken? En waarheen? En waarom? Ik begrijp het nog steeds niet.' 'Misschien was hij gewoon vergeten dat u thee voor hem maakte. Verstrooid. Het zal heus wel niets van belang zijn geweest,' zei ik. Ze kon bij dat soort dingen van vader van een mug een olifant maken.

Nathalie, Ger Verrips,

Een stijve heup maakt het Sigi Lens sinsdsdien onmogelijk betaald voetbal te bedrijven. "Die ramp heeft mijn leven veranderd [...]. Maar ik zit niet in een hoekje te treuren. Nee, ik ben het leven heel positief gaan benaderen. Kom mij niet vertellen wat er naar en somber aan het leven is. Sindsdien probeer ik van een mug geen olifant meer te maken. Elke dag wil ik genieten van het leven."

De Standaard,

Marie-Christine Raes, moeder van twee tieners, wil van een mug geen olifant maken: "Problemen omtrent orde, netheid, gehoorzaamheid, kledij ... zijn veeleer kleine obstakels die bij het dagelijks leven horen. Volgens mij worden ze aangescherpt door een over-organizatie in sommige gezinnen."

De Standaard,

'Door alle fracties is er in de loop der jaren gehamerd op inzage in de financiële positie van de subsidievrager. Die ontbreekt bij deze aanvraag, maar iedereen gaat daar toch klakkeloos mee akkoord', verwoordde Faber zijn ongenoegen. 'Klakkeloos', ging VVD-er H. Ramhorst en A. Regtop van D66 te ver [...]. Woordvoerder B. Veentjer van de PvdA vond dat Faber 'van een mug een olifant' maakte. 'Het gaat om een kleine organisatie.'

Meppeler Courant,